Competitiveness of Mexican fresh beef in the American market, 1967-2020

Authors

  • Fermín Rinconada Carbajal Universidad Autónoma de Tamaulipas
  • José Antonio Serna Hinojosa Universidad Autónoma de Tamaulipas
  • Rolando Israel Valdez Ramírez Universidad Autónoma de Tamaulipas

DOI:

https://doi.org/10.24275/uam/azc/dcsh/ae/2022v38n97/Rinconada

Keywords:

Comparative advantage, Competitiveness, Exports, Fresh Beef

Abstract

The present document aims to determine the degree of competitiveness of Mexican fresh beef exports to the American market across the period 1967-2020, for this purpose the techniques of constant market participation and revealed comparative advantage was used. The results indicate that Mexico has competed against suppliers such as Canada, New Zealand, and Australia, improving its export competitiveness from being the fourth to the second largest supplier in the American beef market; Canada is the most outstanding country in the analysis because it has increased its share even at world level. It was identified that Mexico's RCA in this subsector showed a marked decline in the 1980s and 1990s, however, with the entry into force of NAFTA, the country recovered its export behavior. To promote the competitiveness of this economic activity, the importance of achieving greater diversification of markets for Mexican beef exports and improving trade relations with distributors is highlighted.

JEL classification: F14; Q17; Q18.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Fermín Rinconada Carbajal, Universidad Autónoma de Tamaulipas

    Universidad Autónoma de Tamaulipas, Ciudad Victoria, Tamaulipas.

  • José Antonio Serna Hinojosa, Universidad Autónoma de Tamaulipas

    Universidad Autónoma de Tamaulipas. Profesor de horario completo. 

  • Rolando Israel Valdez Ramírez, Universidad Autónoma de Tamaulipas

    Universidad Autonóma de Tamaulipas. Profesor de tiempo completo.

References

Aboites, L. (2008). El último tramo, 1929-2000. En Escalante, P.; García, B.; Jáuregui, L.; Vázquez. J.; Speckman, E.; Garciadiego, J.; Aboites, L, Nueva historia mínima de México, pp. 469-521. México D.F.: El Colegio de México.

Balassa, B. (1965). Trade Liberalisation and "Revealed" Comparative Advantage. The Manchester School, vol. 33 (2), no. pp. 99-123. https://doi.org/10.1111/j.1467-9957.1965.tb00050.x

Banco Mundial (2021). Banco de datos. Agricultura, valor agregado. https://datos.bancomundial.org/indicator/NV.AGR.TOTL.ZS

Bonales, J., Arroyo, F. y Reyes, I. (2016). Ventaja comparativa revelada del limón mexicano: análisis con España, Argentina y Turquía. Revista Cimexus, vol. 11, no. 2, pp. 29-47.

Carrera, B. y Bustamante, T. (2013). ¿Es la ganadería bovina una actividad competitiva en México? Nóesis Revista de Ciencias Sociales, Vol. 22 (43-1), 19-50. https://doi.org/10.20983/noesis.2013.1.1

Cerquera, O., Pérez, V. y Sierra, J. (2020). Análisis de la competitividad de las exportaciones del café del Huila. Revista Tendencias, vol. 21, no. 2, pp. 19-44. http://doi.org/10.22267/rtend.202102.139

Chauvet, M. (1997). La ganadería mexicana frente al fin de siglo. Departamento de Sociología Universidad Autónoma Metropolitana Azcapotzalco, México, pp. 2-9. https://xdoc.mx/documents/la-ganaderia-mexicana-frente-al-fin-de-siglo-5f21dda9e7587

Chauvet, M. (1999). La ganadería bovina de carne en México: Del auge a la crisis. México: Universidad Autónoma Metropolitana-Azcapotzalco.

De los Reyes, R. (2018). En la frontera: tensiones políticas y económicas de la ganadería bovina en el norte de Coahuila, 1947-1982. América Latina en la Historia Económica, vol. 25, no. 3, pp. 187-222. https://doi.org/ 10.18232/alhe.905

Del Moral, L. y Murillo, B. (2015). Dinámica del mercado de la carne bovina en México: un análisis. Paradigma económico, vol. 7, no. 1, pp. 107-125.

Dev, S. (2015). Comparative Advantage and Competitive Advantage: An Economics Perspective and Synthesis. Athens Journal of Business and Economics, vol. 1, no. 1, pp. 9-22. http://doi.org/ 10.30958/ajbe.1-1-1.

FAO, (2020) Data base FAOSTAT. Food and Agriculture Organization of the United Nations http://www.fao.org/faostat/en/#data/qc.

Gómez, C. y Jaime, D. (2020). Estructura de las exportaciones y competitividad. El caso de México, 1995-2017. Análisis Económico, vol. 35, no. 88, pp. 119-145. http://doi.org/10.24275/uam/azc/dcsh/ae/2020v35n88/Gomez

INEGI (2009) Censos Económicos. Instituto Nacional de Estadística y Geografía (2009). https://www.inegi.org.mx/programas/ce/2009/

Jiménez, G., Soto, L., Pérez, E., Kú, J., Ayala, A., Villanueva, G. y Alayon, A. (2015). Ganadería y cambio climático: Avances y retos de la mitigación y la adaptación en la frontera sur de México. Sociedades Rurales, Producción y Medio ambiente, vol. 1, no. 30, pp. 51-70.

Jones, R. W. (1957). Factor proportions and the Heckscher-Ohlin Theorem. The Review of Economic Studies, 24(1), 1-10. https://www.jstor.org/stable/i339922

Krugman, P. (1997). Pop Internationalism. The MIT Press.

Krugman, P., Obstfeld, M., y Melitz, M. J. (2012). Economía Internacional: Teoría y práctica. (Y. Moreno, Trad.) Madrid: Pearson Educación S.A.

Lopes, M. A. (2008). Revolución y ganadería en el norte de México. Historia Mexicana, vol. 57, no. 3, pp. 863-910. https://www.jstor.org/stable/25139806

Magaña, M.A., Leyva, C.E., Alonzo, J.F. y Leyva, C.G. (2020). Indicadores de competitividad de la carne bovina de México en el mercado mundial. Revista mexicana de ciencias pecuarias, vol. 11, no. 3, pp. 669-685. https://doi.org/10.22319/rmcp.v11i3.5798

Montaño, I. E., Avendaño, B., Ávila, A. y González, D. (2021). Competitividad y el desequilibrio comercial de México en el mercado mundial de carne de bovino, 1990-2016. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, vol. 22, no. 1. https://doi.org/10.21930/rcta.vol22_num1_art:1742

OCDE (2021). Base de datos, agriculture, meat consumption. Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos Disponible en: https://data.oecd.org/agroutput/meat-consumption.htm

Porter, M. E. (1991). Ventaja Competitiva (A. d. Perez-Sevilla, Trad.), Buenos Aires, Argentina: Editorial Rei Argentina S.A.

Ramírez, L., Caamal, I., Pat, V., Martínez, D. y Pérez, A. (2020). Análisis de los indicadores de competitividad de las exportaciones de fresa mexicana. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas vol. 11, no. 4, pp. 815-827. https://doi.org/10.29312/remexca.v11i4.2049

Ricardo, D. (1821). On the principles of political economy and taxation. Ontario: Batoche Books.

Ríos, J.A. y Castillo, M.L. (2015). La competitividad de la carne fresca de res mexicana en el mercado estadounidense. Estudios Fronterizos, vol. 16, no. 32, pp. 221-245. https://doi.org/10.21670/ref.2015.32.a08

SIAP, (2020). Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (). Datos abiertos estadística de producción ganadera. Disponible en http://infosiap.siap.gob.mx/gobmx/datosAbiertos.php

SIAP, (2021). Sistema de Información Agroalimentaria y Pesquera (). Bovino para carne Población ganadera 2011 - 2020, cabezas. Disponible en http://infosiap.siap.gob.mx/repoAvance_siap_gb/pecAvanceProd.jsp

Santacreu, A. y Zhu, H. (2018). Domestic innovation and international technology diffusion as sources of comparative advantage. Federal Reserve Bank of St. Louis Review, vol. 100, no. 4, pp. 317-35. https://doi.org/10.20955/r.100.317-35

Siddiqui, K. (2018). David Ricardo’s Comparative Advantage and Developing Countries: Myth and Reality, International Critical Thought, vol. 8, no. 3, pp. 426-452. https://doi.org/10.1080/21598282.2018.1506264

Smith, A. (1794). Investigación de la naturaleza y causas de la riqueza de las naciones, Valladolid: En la oficina de la viuda e hijos de Santander. https://www.cervantesvirtual.com/obra/investigacion-de-la-naturaleza-y-causa-de-la-riqueza-de-las-naciones-1064966/

Soto, D. (2018). Análisis de la competitividad del tomate mexicano en el contexto del TLCAN: Escenario ante el mercado chino. Revista de Economía y Administración, vol. 15, no. 1, pp. 15-31. https://revistas.uao.edu.co/ojs/index.php/REYA/article/view/44

Torres, A., Romero, S. y Cruz, G. (2015). Las ventajas comparativas reveladas en el comercio exterior de México y Turquía. Revista Internacional de Administración y Finanza, vol. 8, no. 7, pp. 95-104. http://www.theibfr2.com/RePEc/ibf/riafin/riaf-v8n7-2015/RIAF-V8N7-2015-7.pdf

Tyszynski, H. (1951). World Trade in Manufactured Commodities, 1899-1950. The Manchester School, vol. 19, no. 3, pp. 272-304. http://doi.org/10.1111/j.1467-9957.1951.tb00012.x

USDA (2022). United States Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service. https://apps.fas.usda.gov/gats/default.aspx

Vargas, J., López, D., Rodríguez, B., Bustamante, T., Camacho, J. y Orozco, S. (2020), Evolución de la especialización y competitividad de la producción de limón en México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, vol. 11, no. 5, pp. 1043-105. https://doi.org/10.29312/remexca.v11i5.2218.

Vollrath, T. L. (1991). A Theoretical Evaluation of Alternative Trade Intensity Measures of Revealed Comparative Advantage. Weltwirtschaftliches Archiv, vol. 127, no. 2, pp. 266-280. https://doi.org/10.1007/BF02707986

Womack, J. (2012). La economía de México durante la Revolución, 1910-1920: historiografía y análisis. Argumentos, vol. 25, no. 69, pp. 13-56. https://argumentos.xoc.uam.mx/index.php/argumentos/article/view/244

Downloads

Published

2023-01-20

Issue

Section

Artículos

How to Cite

Competitiveness of Mexican fresh beef in the American market, 1967-2020. (2023). Análisis Económico, 38(97), 129-148. https://doi.org/10.24275/uam/azc/dcsh/ae/2022v38n97/Rinconada

Similar Articles

1-10 of 912

You may also start an advanced similarity search for this article.